Tanssirullaluistelukulttuuri ja sen monet erilaiset tyylilajit, jotka ovat syntyneet Yhdysvalloissa

Rullaluistimilla tanssiminen alkoi jo 1800-luvun toisella puoliskolla ja tanssit, sekä erilaiset liikkeet ja tyylit ovat vuosien saatossa kehittyneet eri aikakausilla, musiikin ja tanssiliikkeiden vaikuttamina. 1900-luvun alun kuvatuissa videoissa voidaan nähdä samoja liikkeitä, joita tehdään tänäkin päivänä, kuten esim. "toe-flares" ja "grapevine". Tanssirullaluistelun maailma on ihan oma ulottuvuutensa, johon tutustumme nyt.

Pääasiassa tanssirullaluistelu jakautuu näihin seuraaviin kategorioihin:
  • Rhythm Skating, rytmin tahtiin rullaluistelua ympäri kaukaloa
  • Jam Skating on tanssirullaluistelua joka tapahtuu kaukalon keskiosassa (paitsi shuffle skating ja rexing), se sisältää breakdancen elementtejä, sekä tanssikoreografioita.
  • Taitorullaluistelu (artistic roller skating) muistuttaa taitoluistelua pieniä eroja huomiomatta, sillä taitorullaluistelu on virallinen kilpailulaji ja sen takia emme pureudu tähän tässä kirjoituksessa, voit tutustua taitorullaluisteluun tarkemmin täältä

Rhythm Skating

Rhythm skating on rullaluistimilla rytmin tahtiin luistelua ja tanssia. Rhythm Skating kategorisoidaan Yhdysvalloissa myös ”Style Skating” nimellä. Rhythm-rullaluistelun historia syntyi afro-amerikkalaisten rullaluistelijoiden keskuudessa rotu-erottelun aikakaudella ja kehittyi myös sen jälkeisenä aikana. Näitä erilaisia Rhythm-rullaluistelutyylejä syntyi eri kaupungeissa ja osavaltioissa, koska jokaisella näistä alueista oli oma vallitseva musiikkityyli, jonka tahtiin syntyi liikkeet ja liikesarjat.

ATL (Atlanta) style

Atlantan rullaluistelutyyli jakautuu karkeasti kahteen osaan: Alkuperäiseen Atlanta-tyyliin ja tuorempaan ATL ryde / rydin’ tyyliin. Alkuperäisen Atlanta-tyylille on ominaista aikakauden (1990- ja 2000-luvun) alueellinen Rap ja RnB-musiikki, jonka tahtiin kahden tai jopa kahdeksan hengen rullaluisteluporukka rullaluistelee oman koreografian mukaan tai koreografiaa improvisoiden. Perusliikkeitä ovat mm. Stab, Stomp ja Hang.



ATL rydin’ tyyli on kehittynyt Atlantassa trap-musiikin kehittyessä 2000-luvun puolessa välissä, artistien kuten: Young Jeezyn, T.I.:n ja Gucci Manen johdolla. ATL ryde tyylin rullaluistelijat suosivat pääsääntöisesti matalavartisempia rullaluistimia, jossa on leveämmät renkaat, koska tyylilaji vaatii rullaluistelijalta polvien koukuttamisen ja lukittamisen musiikin tahtiin erittäin kovassa vauhdissa.


Detroit style

Detroit-tyyli on nimensä mukaan kehittynyt Detroitissa energisen Motown-musiikin aikakaudella (1970- ja 1980-luvulla). Rullaluistimille on ominaista Detroit-tyylissä, että rullaluistimissa on toe-stop jarru, kuten taitorullaluistimissa, sillä liikkeissä on samankaltaisuuksia taitoluistelun kanssa. Tyylilajissa kaksi rullaluistelijaa yleensä tanssivat yhteisen koreografian rullatessaan ympäri kaukaloa ja tekevät erilaisia askelsarjoja, yhden jalan hyppyjä, yhden jalan pivotteja, sekä liikesarjan lopussa liu’utaan renkaiden ulkoreunojen liukkaalla osalla.



JB style (Chicago)

JB kirjainlyhenne tulee Funk-musiikin kummisedän nimestä: James Brown, jonka musiikin tahtiin Chicagosta kotoisin olevat Calvin Small ja hänen ystävänsä 1970-luvun alussa rullaluistelivat, sekä kehittivät tyylin perusliikeet kuten: Stan The Man, Buckey Walk, Long Step ja Short Step, sekä Big Wheel. Tämä 70-luvulla kehitetty JB Style tunnetaan nykyään old school JB tyylinä.


Middle School JB style: 2000-luvulla JB-tyyli kehittyi, kun musiikkituottajat, käyttivät James Brownin sampleja ja tekivät uusia versioita hänen kappaleista tai ottivat hänen vokaalisamplejaan ja sekoittivat omiin biitteihinsä. Tämän aikauden tunnetuimmista kappaleista on Keezo Kanen tuottama kappale Ga Ga Ga, johon on olemassa ihan oma Ga Ga Ga rullaluistelutanssi, joka on kehitetty jo 1970-luvulla James Brownin kappaleen My Part / Make It funky (pt. 3 & 4) alkuintron tahtiin, jossa laitetaan polvet ja nilkat ristiin jokaisella Ga Ga Ga huudolla, sekä torven iskulla.

New School JB Style: Uuden sukupolven JB-musiikiksi voi laskea tuotokset 2010-luvun puolivälistä eteenpän, JB-musiikkituottajat kuten Dame-O, Reggie Premier käyttävät edelleen paljon James Brownin acapella-vokaalisampleja ja musiikkissa on samoja piirteitä middle schoolin JB:n kanssa, mutta saundimaailmassa on siirrytty hieman uudempiin ulottuvuuksiin mm. erilaisten samplejen ja rumpurytmien mukaan sekoittamisella. New School JB style on paljon nopealiikkeisempää ja sisältää hyppyjä enemmän, kuin alkuperäinen JB-tyyli, jossa rullaluistellaan sulavasti aaltoillen.


LA/Cali skating

Los Angelesin ja Eteläisen-Kalifornian rullaluistelutyyliin vaikuttaa rullaluistimet, joissa on erittäin pienen kokoiset puusta, savesta tai lasikuidusta tehdyt renkaat, jotka liukuvat todella paljon. Nämä rullaluistimet on hyvin pitkälti tilaustyönä tehtyja rullaluistimia, yleisesti LA-tyylin harrastajat yleensä hankkivat Stacy Adams -merkkiset buutsit tai pukukengät, joihin kiinnitetään ohuempi pleitti, kuin normaaleihin quad-rullaluistimiin, näissä pleiteissä ei ole lainkaan jam plug tai toe-stop jarrun asennuskohtaa. Tsekkaa kustomoidut LA/Cali rullaluistimet linkistä: https://sk8fanatics.com/index.htm

LA-tyylin rullaluisteluun kuuluu olennaisesti takaperin luistelu, liu’uten liikkuminen, pariluistelu ja usean ihmisen muodostama ympyrä, joka rullaluistelee ympyrään samalla, kun kierretään ympäri rullaluistelukaukalossa westcoast hip-hop musiikin tahdissa.



NY/NJ style

New York/New Jersey tyylissä house-musiikki toimii tunnusmusiikkina ja antaa pomppivan rytmin rullaluistelijoiden askelluksille ja luistelulle. Kyseisessä tyylissä on pääasiassa kaksi eri tapaa luistella:
  • Paritanssi: Parin kanssa rullaluistelu (partner skating) tapahtuu keskellä kaukaloa, joko kahdeksikon tai ympyrän muotoon luistellessa. NY/NJ paritansille ominaista on erilaiset pivotit ja käännökset, sekä käsien alta ylitykset ja alitukset (tsekkaa video esimerkki alhaalta)
  • Trains N Trios: Trios rullaluistelussa kolme henkilöä rullaluistelee yhdessä pitäen toisistaan käsistään tehden suunnan ja puolen vaihdoksia. Trains rullaluistelussa sama homma, mutta ihmisiä on enemmän jotka pitävät toisiaan käsistä. Semmoinen kuuden henkilön muodostama "juna" on mukava, parhaimmillaan yhdessä junassa voi olla 12-13 henkeäkin (katso video)
Partner skating


Trains N Trios



Ohio stride

Ohio Stride tyylin alku syntyi Dayton, Ohiossa noin 1960- ja 1970-luvun paikkeilla. Rullaluistelutyyliin vaikutti kovasti vahvasti alueella vaikuttanut funk-musiikin asema ja paikalliset artistit mm. Ohio Players, Bootsy Collins, Zapp ja Lakeside. Stride-tyylissä askelletaan eteenpäin musiikin tahdissa, polvet toimivat ikään kuin pomppivina jousina, joka antaa Striden sen ominaispiirteen.


Fast Backwards (Philadelphia)

Kuten tyylin nimestä voi arvata rullaluistelu tapahtuu takaperin erittäin kovassa vauhdissa nopeatempoisen musiikin tahtiin. Rullaluistelu takaperin tapahtuu joko soolona tai esim. viiden hengen porukassa, jossa pidetään toisistaan kiinni laittamalla käsi toisen kynkkään (videolla näkyy esimerkki tästä)



Snapping (DMV area)

Snapping on Maryland-Baltimore-Washington D.C:n alueen oma aluekohtainen tyyli, jossa kaksi henkilöä luistelevat yhdessä, taaimmainen tukihenkilönä ja etummainen Snap-liikkeiden tekijänä. Etummainen pitää takana olevan luistelijan ranteesta kiinni, kun hän tekee puolipivotteja tai täyspivotteja, sekä hyppyjä. Temppujen tekijä irroittaa hetkellisesti kätensä tukihenkilön ranteesta tehdessään esim. 360-asteen käännöksiä.



St. Louis smooth skating/gliding & ballroom skating

St. Louis tyylin rullaluistelu näyttää silkinpehmeältä hidastuskohtaukselta elokuvassa. Liikkeet tehdään hitaasti ja hallitusti hitaampitempoisen RnB & Hip-Hop musiikin tahtiin joko yksin, kahdestaan tai kolmistaan. Ballroom rullaluistelutanssi on intiimimpi paritanssi, jossa yleensä mies ja nainen tanssivat lähekkäin kädet asetettuna vyötäröille, tehden erilaisia pyörähdyksiä ja liukuja miehen johdolla.



Jam skating

Jam skating rullaluistelutyyliin juontavat juurensa 1970-luvun aikaan, jolloin jam-rullaluistelijat luistelivat korkeavartisilla rullaluistimilla. 1980-luvulla markkinoille tulivat matalavartiset jam-rullaluistimet, jotka vakiinnuttivat asemansa jam ja shuffle rullaluistelijoiden keskuudessa.
Luistimissa ei ole toe stoppia vaan jam plug, sekä renkaat ovat leveämpiä, jotka mahdollistavat paremman pidon kovassa vauhdissa. Katso Jam skating -tyylin luokitukset ja videonäytteet alta.

  1. Shuffle Skating: Rullaluistelua kaukalon ympäri vastapäivään erittäin kovassa vauhdissa, askellukset ja liikkeet tapahtuvat musiikin tahtiin.
  2. Rexing: Rexing -tyyli on paritanssi, jossa rullaluistellaan taaksepäin aaltoillen laidasta laitaan, yleensä mies on se "vievä" partneri, joka on kaukalon seinustan puolella, sekä pysyy hieman naisen takana. Nainen asettaa oikean kätensä vyötärölle ja näin jää käsikynkkä tilaa naisen oikealle puolelle, mies sujauttaa kätensä naisen käsikynkän läpi ja pitää naisen kädestä kiinni kyynärluun kohdalta. Vasemalla kädellä mies pitää naisen vasemmasta kädestä kiinni, nämä kädet sijaitsevat edessä rintakehän tasolla.
  3. Spot rexing: Soolona tai ryhmänä (ei käsikkäin, kuten rexingissä), rullaluistellaan aaltomaisesti taaksepäin vaihtaen suuntia. Spot on nimessä siksi, koska liikettä tehdään ns. paikoillaan yhdellä alueella, eikä kierretä ympäri rullaluistelukaukaloa, kuten rexingissä
  4. Footwork: Jaloilla tehdyt tanssiliikkeet ja sarjat esim. Crab Legs, 2-Step ja Strut Walk. Näitä liikkeitä tehdään rullaluistelukaukalon sisäosassa.
  5. Power moves: ovat vaativia akrobaattisia liikkeitä, jotka myös mielletään yleisesti Breakdance-tanssiksi. Jotkut liikkeistä ovat periytyneet voimistelusta tai kamppailulajeista. Liikkeitä ovat mm. Windmill, Jackhammer, sekä Flares
  6. Floorwork: Liikkeiden toteuttaminen lattialla käsien ollen maassa, nämä liikkeet ovat tunnusomaisia breakdance-liikkeitä
Spot Rexing, Footwork, Power moves ja Floorwork, voidaan niputtaa yhteen Jam skatingiksi tai vaan Middleworkiksi.

Shuffle skating näyte:



Rexing


Spot Rexing


Middlework (Footwork, Power moves, floorwork)



Toivottavasti nautit tästä blogikirjoituksesta, sekä opit ehkä jotain uutta taianomaisesta tanssirullaluistelukulttuurista ja innostuit lajista enemmän.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rullaluistelun ilosanoma on saapunut!

Rullaluistelun rikas 160-vuotinen historia