Rullaluistelun rikas 160-vuotinen historia


Rullaluistelun ilosanoman ensimmäisessä kirjoituksessa tutustutaan: rullaluistelun alkuun, nousu- ja laskukausiin, lajin kehitykseen, mullistaviin muutoksiin, sekä pureudutaan mielenkiintoisiin faktoihin. Historian tietämys on antaa vahvan perustan, josta on hyvä jatkaa tulevaisuuteen, sen takia tämä on Rullaluistelun ilosanoman ensimmäinen blogikirjoitus.

Ensimmäiset rullaluistimet keksittiin jo 1700-luvulla, mutta vuoden 1863 läpimurto rullaluistintekniikan kehityksessä teki rullaluistimista helpommin hallittavat ja näin lajin suosio lähti räjähdymäiseen kasvuun kaikkien ikäluokkien keskuudessa.

1700-luvulla Euroopassa rullaluistin keksinnöt olivat pitkälti inline-luistimien muotoisia virityksiä, oli neljän, viiden ja kolmen renkaan rivin luistimia, joilla pystyi vain kulkemaan suoraan vain.

Louis LeGrand, keksijä kotoisin Pariisista oli ensimmäinen, joka mietti asioita ns. "outside of the box" ja päätti, että renkaat laitetaan vierekkäin kuten nykyisissä quad-rullaluistimissa. LeGrandin kehittämät rullaluistimet nähtiin vuonna 1849 Giacomo Meyerbeerin oopperassa "Le Prophéte", joka oli siihen aikaan suuri hitti. Toinen esitys Lontoossa lisäsi rullaluistimien suosiota merkittävästi.

Saavumme vuoteen 1863, jolloin herrasmies nimeltä James Leonard Plimpton meni lääkärin puheille ja lääkäri totesi hänelle, että terveyden kohentamiseksi Herra Plimptonin olisi syytä harrastaa jäällä luistelua. Hän otti lääkärin neuvosta vaariin ja lähti luistelemaan talvella, mutta kun jäät sulivat hän teki edelleen mieli harrastaa luistelua myös lämpimällä säällä, joten hän tarttui tuumasta toimeen ja keksi helposti hallittavat quad-rullaluistimet, joista tuli jymymenestys. 

James Leonard Plimpton tarina ei päättynyt vain rullaluistimien keksimiseen vaan hänestä tuli
lajin arkkitehti, hän mainosti lajia kunnollisena aktiviteettina nuorille naisille ja miehille, eikä niinkään suurille massoille. Elämänsä aikana Plimpton perusti rullaluisteluhalleja New Yorkin alueella, sekä laati rullaluistelulle säännöt. 

1880-luvulle tultaessa rullaluistelu oli erittäin suosittu ajanviete, tästä todisteena on se fakta, että silloin melkein jokaisessa suurkaupungissa oli ainakin yksi rullaluistelu halli, näihin aikoihin Lontoossa oli yhdessä vaiheessa arviolta 70 rullaluisteluhallia, Pariisissa 40 ja New Yorkissa 20, joissa jokaisessa soitettiin live-musiikkia rullaluistelu-iltamien aikana.
Chicago Coliseumin avajaisissa oli peräti 7,000 ihmistä rullaluistelemassa,
7,000 IHMISTÄ RULLALUISTELEMASSA. 

"Roller-skating’s popularity waxed and waned in the coming decades, going through numerous up-and-down cycles. During the Edwardian era and the Roaring Twenties, young people flocked to roller rinks to skate and flirt. Skating even began showing up on silent movie screens, including Charlie Chaplin’s 1916 film The Rink."
- National Geographic 

1930-luvun suuren laman ja II-Maailmansodan jälkeen alkoi "The Golden Age Of Roller Skating", eli 1950- ja 60 luvun kulta-aika, jolloin sodan jälkeinen aika oli vaurauden aikaa Yhdysvalloissa ja ihmisillä oli enemmän vapaa-aikaa harrastaa lajia. Tämän ajanjakson aikana Yhdysvalloissa oli useita tuhansia rullaluisteluhalleja (roller rinks) ja miljoonia harrastelijoita polvenpituisista lapsista isovanhempiin, jotka viettivät yhdessä vapaa-aikaa.


Rullaluistelun historia sisältää myös Yhdysvalloissa vallineen rotuerottelun elementin, jonka takia mustat rullaluistelijat eivät voineet osallistua yleisiin rullaluisteluiltamiin valkoisten kanssa vaan heille oli suunnattu ns. vain mustien ilta kerran viikossa, jolla oli "koodinimi" esim. Soul Night, jossa soi afro-amerikkalaisten Soul ja RnB musiikki. Tämän erottelun ansiosta afro-amerikkalaisten rullaluistelu-yhteisöstä tuli erittäin tiivis ja näin kehittyi "Style Skating".

Karkeasti sanottuna ennen 1970-lukua valkoisten amerikkalaisten rullaluistelu keskittyi lähinnä  perinteisimpiin tyylilajeihin kuten: taito- , pari- , sekä ballroom-luistelu, kuten yllä näkyvästä videosta voit nähdä, poikkeuksia oli myös showtaiteen puolella jossa rullaluistimilla mm. steppailtiin ja tehtiin akrobaattisia liikkeitä.


Disco-musiikin aikakaudella, 1970-luvulla rullaluisteluhallit poistivat rajoitukset ja ihmiset eri taustoista rullaluistelivat yhdessä sulassa sovussa ykköset päälle diskovalojen alla. Bill "Jamma" Butler on roller discon kummisetä, jonka panos rullaluistelun historian kehityksessä on erittäin suuri. Herra Butler kehitti myös oman Jammin' rullaluistelutyylin, josta on myös samanniminen kirja olemassa, jota on mahdotonta löytää netin syövereistäkin.


70-luvun discohuuma taantui tultaessa 1980-luvulle, mutta ns. kuolettava isku taloudellisesti monille rullaluisteluhalleille tapahtui 80- ja 90-luvun taitteessa, kun inline-luistimet valtasivat markkinat, mutta tämäkin trendi oli ohimenevä, se kesti vain vuosikymennen. Tästä kaikesta huolimatta erityisesti afro-amerikkalaisten rullaluistelyhteisöissä laji säilyi vahvasti ja kehittyi tulevina vuosina.

90-luvun puolesta välistä lähtien afro-amerikkalaisten aloittamana syntyivät ns. National Skate Parties tapahtumat, kuten Joi's Sk8-A-Thon, joka järjestettiin vuodesta 1996 vuoteen 2023 saakka.

2000-luvulla rullaluistelutyylit kehittyivät musiikin saundin mukana mm. JB-middle school, Atlanta-tyyli. Vuosituhannen taitteessa pari elokuvaa toi myös rullaluistelukulttuuria esille: 
Roll Bounce, sekä ATLYouTube tuli kuvioihin joskus 2000-luvun puolivälissä ja rullaluistelijat julkaisivat ensimmäisiä rullaluisteluvideoitaan tileilleen esim. Roc's World, joka tunnetaan nykyään rullaluistelupiireissä guruna ja virtuoosina, joka tarjoaa myös ryhmä- ja yksityisopetusta.


Nuorimmat blogin lukijat eivät varmaan muista 2008 pankkkriisiä ja kuinka se laittoi maailmantalouden mullin mallin, ikävästi kävi myös monelle rullaluisteluhallille, jotka menivät nurin laman seurauksena.

"With a decline in roller rinks across the country, the popularity of the activity has fluctuated. The amount of roller skaters in the U.S. decreased from 19.8 million in 2006 to 11.5 million by 2017, according to Statista. It was especially exacerbated by the Great Recession in 2008."
- Daily Sundial

2010-luvulle tultaessa rullaluistelupaikkoja oli entistä vähemmän ja tulevaisuus ei ollut monelle rullaluisteluhallin omistajalle kovin lupaavan näköinen, mutta siitä huolimatta laji on pysynyt elossa ja näkyvillä YouTubessa. Suurta näkyvyyttä keräsi HBO:n tuottama United Skates dokkari vuodelta 2017, jossa syvennyttiin afro-amerikkalaisten rullaluistelukulttuuriin, sekä rullaluistelupaikkojen sulkuihin. Tämä historiallinen ja laadukkaasti toteutettu dokkari kannattaa katsoa, koska se on kurkistus rullaluistelukulttuurin sisimpään aidolla näkökulmalla.


JA SITTEN TULI VUOSI 2020, ihmiset jäivät jumiin koteihin ja kaikki paikat oli kiinni. Monet viettivät aikaa somessa ja kappas kummaa, algoritmit lähtivät suosimaan rullaluistelusisältöä, joista varmaan tunnetuimpana Oumi Janta:n yli kolme miljoonaa kertaa katsottu Instagram-video, jossa hän rullaillee aurinkoisena päivänä, auringon keltaisessa asussaan.


Tämä ja moni muu TikTok-rullaluisteluvideo sai ihmiset ympäri maailman innostumaan rullaluistelusta ja hankkimaan itselleen ensimmäiset rullaluisteluparit tai palaamaan rullaluistelun pariin vuosikymmenien jälkeen. Yhdysvaltain mediassa käytettiin termiä:
"The revival of roller skating", joka on jokseenkin hassua, ikään kuin laji olisi haudattu ja TikTok-rullaluistelijat nostivat sen kuolleista.

Rullaluistelufirmat tahkoivat tulosta ja hädin tuskin pysyivät tilauksien perässä, viimeksi tämän verran kysyntää on ollut juuri 70-luvun diskobuumin aikana erään artikkelin mukaan, jota en nyt muista rehellisesti. Minun henkilökohtainen kokemus on seuraavanlainen: Sain tilaamani Riedell-luistimet vasta YHDEKSÄN KUUKAUDEN kuluttua, luistimet olivat pienet, joten palautin ne ja tilasin 172 OG luistimet, joihin meni 6kk, kunnes ne vihdoin saapuivat.


Tässä oli aika pitkälti rullaluistelun historia tiivistettynä, jotta uudelle lajin harrastajalle ja lajiin perehtyvälle lukijalle on helpompi ymmärtää mistä on kyse. Uusissa blogikirjotuksissa syvennytään toki enemmän tiettyihin asioihin blogikirjoitus kerrallaan.

Alta voit nähdä lähteet, joita on käytetty tämän ilosanoman apuna:






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rullaluistelun ilosanoma on saapunut!

Tanssirullaluistelukulttuuri ja sen monet erilaiset tyylilajit, jotka ovat syntyneet Yhdysvalloissa